Vi holder stengt lørdag

Kontakt Mohagen Bil AS

Ole-Sigurd-Marthins-Selger.jpg
Ole Sigurd Marthins
Selger 
Jan-Hvinden-Selger.jpg
Jan Hvinden
Selger 
Kjetil-Gulbrandsen-Selger.jpg
Kjetil Gulbrandsen
Selger 
Mari-Marthe-Raekstad-OEkonomi_Marked.jpg
Mari Marthe Rækstad
Marked 
Frode-Skjerva-Verkstedmottak.jpg
Frode Skjerva
Kundemottak 
Lillann-Gulbrandsen-Kundemottak_-Tilbehoersbutikk.jpg
Lillann Gulbrandsen
Kundemottak/ Tilbehørsbutikk 

Chat via Facebook

Solifer på sauesanking

Snart serveres fårikål i de tusen hjem!

Høsten er en deilig tid på fjellet - naturen skifter farge og temperaturen i lufta kan fortsatt være god! Kom deg ut og opplev de fantastiske fargene i fjellet. Kanskje med melis på toppene?

Foto: Alan Billyeald

Høst på fjellet betyr tilgang til masse aktiviteter for store og små, som fjellvandring, fiske, sykkelturer, hesteridning og hva med sauesanking? Bobilen er utmerket for å oppleve fjellet på.

Jeg fant mine sauer i Raggsteindalen, 1000 m.o.h., som ligger på nordsiden av Hallingskarvet i Hol kommune i Buskerud (Viken).

>> Se video

Foto: Alan Billyeald
Foto: Alan Billyeald
Foto: Alan Billyeald
Høsten er sesongen for fårikål og en fin bobiltur er å hilse sauene velkommen ned fra sommerbeite dekket i vakker høstdrakt. Høysesongen for slakting av lam er også om høsten. Den norske driftsformen for produksjon av lammekjøtt er nært knyttet til beiteplantenes vekstsesong. Nedfrysing av lammekjøtt gir nå mulighet for å servere fårikål også utenom slaktesesongen. Lam som du skal spise til påske kommer også ned fra fjellet i disse dager.

Sauene blir flyttet opp på fjellet mot slutten av juni og blir der til litt ut i september. Nå begynner jobben for lammene. De må spise så mye de orker og skal helst legge på seg 300 til 350 gram per dag!

 

September er tiden for å se, og gjerne delta i sauesanking i fjellet. Finn en grusvei som går innover i fjellet og gå etter lyden av bjeller og ustoppelig brekking. De fleste sauebønder vil nok synes det er koselig med noen turister, spesielt hvis du tilbyr dem din hjelp.

Foto: Alan Billyeald
Det er alltid spennende å se hvor lang tid sauesankere må bruke for å få ned alle dyr, og ikke minst om de finner alle dyr. Det er artig å se samarbeidet mellom mennesker og gjeterhund. En opptrent Border Collie kan koste så mye som kr. 25,000 men tenk hvor mange kilometer og høydemeter den sparer de som sanker.
Foto: Alan Billyeald
Da er det oppsamling og sortering og lammene blir veid så bonden vet hvor bra beite forholdene har vært og hvor mye han får betalt. Søye og påsettlam går til høyre og kjøres tilbake til gården. Disse skal føde neste års avling. Lam som forhåpentligvis har lagt godt på seg og noen saues sendes til venstre til slaktebilen.

Skrevet av Alan Billyeald