Vi holder stengt lørdag

Kontakt Mohagen Bil AS

Ole-Sigurd-Marthins-Selger.jpg
Ole Sigurd Marthins
Selger 
Jan-Hvinden-Selger.jpg
Jan Hvinden
Selger 
Kjetil-Gulbrandsen-Selger.jpg
Kjetil Gulbrandsen
Selger 
Mari-Marthe-Raekstad-OEkonomi_Marked.jpg
Mari Marthe Rækstad
Marked 
Frode-Skjerva-Verkstedmottak.jpg
Frode Skjerva
Kundemottak 
Lillann-Gulbrandsen-Kundemottak_-Tilbehoersbutikk.jpg
Lillann Gulbrandsen
Kundemottak/ Tilbehørsbutikk 

Chat via Facebook

Korona-ferie fikk nordmenn til å åpne øynene for den beste ferieformen.

Bobil-bølgen ruller over Norge - her er ekspertens beste tips før kjøp

Året 2020 var året nordmenn ble tvunget til å tenke nytt når det kom til ferie. Hellas, Spania og Italia måtte byttes ut med Lofoten, Loen og Røros. For mange innebar det å måtte leie seg inn på hotell eller hytter landet over, vente på innsjekking og frokost - og det til høy kostnad

BOBILENTUSIAST: Alan Billyead kjøpte sin første bobil i 2014. Etter den tid har det blitt tilbakelagt mange kilometer på norske og europeiske veier.

Men for en stor gruppe nordmenn, var det kun ferie som var i fokus. 2020 var nemlig året mange gjenoppdaget gleden av å dra på bobil- og campingferie. Med total friheten, ingen timeplan og kun det norske veinettet som guide, var det mange som hoppet på ferietypen. Myten om at bobil kun er for den eldre garde er knust for lengst, noe NRK også nylig kunne melde om. Utleie av bobil og campingvogn har skutt i været, og i noen tilfeller er det umulig å oppdrive bil til kommende sommer. Men frykt ikke, håpet om drømmeferien der man sover under midnattsol i Guds frie natur er ikke langt unna. Mohagen bil på Jaren har lang erfaring innen kjøp og salg av nye og brukte bobiler, har et stort utvalg av bobil, campingvogn og caravan. De er klare for å hjelpe deg med å finne alt du trenger for å få den ultimate bobilferien

Som fersk bobilist kan det være vanskelig å vite hvordan man skal navigere seg i markedet: Hva burde man se etter når man kjøper sin første bobil? Hva burde man tenke på? Hvordan får jeg mest mulig bobil på mitt budsjett?

Bobilentusiast og fotograf Alan Billyeald ble bitt av bobil-basillen i 2014. Han vurderte først å leie bobil, men kom fort frem til en annen konklusjon.

– Jeg kjøpte min første bobil i 2014. Det ble en syv år gammelt bobil. For å være helt ærlig, så visste jeg ingenting om dette herlige nomadelivet. Jeg tok sjansen, punget ut 390.000,- kroner, og tenkte at jeg etter ett år ville vite hva som er viktig for min bruk av bobil. Jeg ble anbefalt å leie bobil først, men innså raskt at fire uker i Nord-Norge ville koste 40,000.- bare i leie. Jeg regnet med at bilen ikke ville tape seg i verdi det første året. Dersom dette stemte ville jeg kunne bruke bilen «gratis» i elleve måneder til.

Etter den tid har han ikke sett seg tilbake og det har blitt utallige mil på veiene gjennom Norge og Europa. Her kommer den erfarne bilentusiasten med sine beste tips for deg som vurderer bobildrømmen.

La Mohagen Bil hjelpe deg oppfylle bobildrømmen

GAMMEL ELLER NY?: Det er forskjellige fordeler og ulemper med å kjøpe ny eller gammel bobil. Uansett hva du går for, anbefaler Alan at du gjør det gjennom en seriøs, norsk forhandler. Foto: Alan Billyeald
 

Ny eller brukt bobil?

– Mitt klare råd er å handle hos en norsk bobil-forhandler. De kjenner markedet og sitt ansvarsområde. En bobil er mer komplisert enn en vanlig personbil, og inneholder vann, dusj, WC, kjøkken, soverom og mye annet viktig utstyr. Det er en del å holde styr på. En norsk forhandler gir deg derfor trygghet gjennom kjøpsprosessen, og et bekymringsfritt liv i bobilen, forteller Alan.

Selv har den erfarne bobilisten både kjøpt brukt og nytt opp igjennom årene. Han er veldig fornøyd med opplevelsene hos Mohagen bil.

– Nå har jeg handlet brukt bobil tre ganger på syv år, og har flere venner som også har handlet flere ganger hos Mohagen bil. Vi kommer tilbake på grunn av topp service. Det vil alltid oppstå småsaker med en bobil og da er det viktig å bli behandlet på en ærlig og seriøs måte, noe

Bruksområder

For mange vil bobilen eller campingvognen hovedsakelig bli brukt i de varmere månedene av året. Men som de fleste vet; selv en norsk sommer kan bite godt fra seg. Derfor kan det være greit å tenke over bruksområde og utstyr som medfølger før man signerer papirene på drømmebilen.

– Det er veldig viktig å tenke godt over når du/dere skal benytte dere av bobilen eller campingvognen. Er det en helårsbil eller kun til bruk om sommermånedene? Er det sistnevnte, kan du slippe unna med en enklere bil. Er den til helårsbruk, er det andre faktorer man må ta med i betraktning, forklarer Alan.

HELÅRSVOGN: For mange er bobilferie kun en sommeraktivtet. Dersom du skal bruke bobilen eller campingvognen året rundt, er det andre faktorer å ta med i beregningen. Foto: Alan Billyeald

Den erfarne sjåføren viser blant annet til at bruktkjøp fra utlandet ofte kan være av enklere typer, og dermed ikke være rustet for helårsbruk i Norge.

– En bobil bygget for salg i Italia har ikke de samme spesifikasjoner som en bil bygget for de nordiske landene. Det kan fort bli kaldt om nettene, sier han.

Se alle bobiler hos Mohagen Bil

NORGESFERIE: Norge er perfekt å utforske og oppleve gjennom  bobilferie. Her et bilde fra en av Alans mange turer nordover og til Lofoten. Foto: lan Billyeald

Videre er vekt og størrelse ting å ta med i vurderingen av hvilken type bobil eller campingvogn. Om du skal kjøre mest på norske landeveier og campe i det fri, er det ikke noe problem med en større bil. Utfordringen vil først oppstå i det du tar bilen over grensen - når ting blir normalt igjen.

– Å kjøre rundt i trange, tyske middelalderbyer med bobil er en egen kunstform. Det kan derfor være lurt å tenke godt igjennom hvor dere tenker å reise med bobilen.

Foto: Alan Billyeald

Størrelse

Om trange, tyske middelalderbyer ikke var nok til utfordring, er selve bobilens plass, utforming og oppholdsrom noe av det viktigste man må tenke over. Hvor mange sengeplasser er det? Hvor mange sitteplasser? Hvor mange skal være med? Hva skal dere ha med på tur av sykler, leker og utstyr? Skal det være enkeltsenger, dobbeltseng, hjørneseng eller sovealkove? Valgmulighetene er uendelige.

– Du kommer til å tilbringe minst 25 prosent av tiden i sengen i bobilen. Da er det viktig med gode løsninger og søvnkvalitet. Selv foretrekker jeg to enkeltsenger, mest fordi jeg sover urolig og har ofte med en kamerat på tur. Dessuten er det lett å komme inn og ut uten å forstyrre den andre, forteller Alan, før han fortsetter:

– Men skal du ha med familien, kan andre løsninger være mer praktisk. Sovealkove er populært blant barnefamilier og frigjør plass på gulvet.

La Mohagen Bil hjelpe deg oppfylle bobildrømmen

Alan råder også om å sjekke innvending skapplass og oppbevaring for å se at bilen dekker dine behov. Foruten om oppholdsrom og soveløsninger, må man tenke over selve størrelsen på bobilen eller campingvognen. Ikke bare på grunn av drivstoffkostnader, men også ferjetakster.

– Ferjetakstene kan variere veldig på en bobil på seks meter, syv meter eller åtte meter i Norge

FORSKJELLIG PRIS: Lengden på bobilen eller campingvognen påvirker prisen på ferjebilletten i Norge. Det er noe å ha i bakhodet når du vurderer hva slags bobil du skal kjøpe. Foto: Alan Billyeald

Budsjett

Med alle punktene over vurdert og kartlagt, er det kommet til oppgjørets time: Hva må man ut med for å oppfylle bobildrømmen?

– Det er vanskelig å gi et definitivt svar på pris, men de fleste bruker mellom 400.000 - 600.000 kroner på sin første bobil. Da får man en god bil man får glede av mange år frem i tid, sier Alan.

Det kan kanskje høres mye ut for noen, men bobileksperten har en god nyhet til dem som kan være redde for å spytte inn så mye penger.

– Det positive med investering i en bobil, er at den holder seg meget bra i pris sammenlignet med en personbil.

Hos oss finner du alt du trenger til bobilferien! Velkommen til en hyggelig handel!