Vi holder stengt lørdag

Kontakt Mohagen Bil AS

Ole-Sigurd-Marthins-Selger.jpg
Ole Sigurd Marthins
Selger 
Jan-Hvinden-Selger.jpg
Jan Hvinden
Selger 
Kjetil-Gulbrandsen-Selger.jpg
Kjetil Gulbrandsen
Selger 
Mari-Marthe-Raekstad-OEkonomi_Marked.jpg
Mari Marthe Rækstad
Marked 
Frode-Skjerva-Verkstedmottak.jpg
Frode Skjerva
Kundemottak 
Lillann-Gulbrandsen-Kundemottak_-Tilbehoersbutikk.jpg
Lillann Gulbrandsen
Kundemottak/ Tilbehørsbutikk 

Chat via Facebook

Bobiler og bonden venter på ferge til Leka.

Reisebrev:

Leka - en reise med bobil til Amerika

Vår reise og fotoglade kunde; Alan Billyeald har igjen vært på bobiltur i vårt fantastiske land- denne gangen har han besøkt Øya Leka på Namdalskysten. Les hans opplevelse av denne historisk spennende lille øya.

Tekst, foto og video: Alan Billyeald


De fleste velger E6 eller Kystriksveien når de skal nordover. E6 er å foretrekke hvis du skal rask oppover, men har du tid er Kystriksveien et vakkert alternativ. Det som er enda mer spennende er å besøke øyene på utsiden av Helgelandskysten, og jeg anbefaler Leka, en 20 minutters fergetur fra fastlandet.

Øya Leka på Namdalskysten er Norges geologiske nasjonalmonument, og et eldorado for deg som liker friluftsliv og historiske opplevelser. Øya er litt over 100 kvadratkilometer og med cirka 600 innbyggere er dette en av landets minste kommuner.

Her er Helgeland i miniatyr og sent i august unngår du all ferietrafikk som er på fastlandet. For å komme hit tar du ferge Gutvik - Leka. Prisen for bobil på 7,4m med passasjer er kr. 330.- en vei. Allerede på fergeturen var det to havørn som ønsket oss velkommen fra en blå himmel. Du har ikke behov for GPS siden det kun er 26 km. vei som går rundt øya. Du trenger heller ikke fylle kjøleskapet med mat siden det finnes Coop og Joker butikk.
Øyas eneste campingplass for bobiler er Leka Motell og Camping. Her kan du glede deg til fantastiske 180 grader utsiktsplasser. Du føler deg nesten som en havørn når du ser bortover til fastlandet. Hurtigruten passerer to ganger om dagen i sitt daglig arbeid med å frakte turister opp og ned Norges kyst. Campingen har også utleie av fiskebåter som frister deg kanskje til å fange årets kveite? Her er også Steinsenteret, en utstilling som viser Lekas dannelse og geologiske oppbygging. Du kan sikkert finne noen kriker og kroker som vil passe til fricamping hvis det er det du foretrekker.
Er du av den energetiske type og været er fint anbefales en sykkeltur rundt øya. Kjenn på duften fra villblomster og landbruket, og kom tett på de røde fjellene som hadde sin opprinnelse i Amerika.
Leka har en fasinerende fortid, både geologisk og historisk.  
 
Her kan du ta på Amerika! For 60 millioner år siden gled Europa og Amerika fra hverandre og det spesielle skjedde – deler av det amerikanske kontinentet ble liggende igjen i Norge – på Leka. Ikke nok med det – i forbindelse med kollisjonen og separasjonen ble Leka «bikket» over på siden og skjøvet opp slik at de nederste lagene i havbunnsskorpa hele 7 km nede i jordskorpa ble liggende synlig. De karakteriske rød fargede fjell finnes kun her i Norge.
Hulemaleriene i Solsemhula ble oppdaget i 1912 og undersøkelser viste at dette var et fornminne helt utenom det vanlige. I Nord Europa finnes det hulemalerier kun på kyststripen mellom Nord Trøndelag og Lofoten, ellers må man syd til Frankrike eller øst til Uralfjellene for å oppleve det samme. I Leka er det gjort mange funn i hulebunnen, som kan indikere at det var mennesker i hula for cirka 4,000 år siden. Hulemalerier er en sjelden og svært sårbar primitiv kunst og kan besøkes sammen med en guide. Stien opp til hula går i et noe kupert terreng og turen tar 1–1½ time.
Leka var et maktsenter i vikingtiden. Herlaugshaugen på Leka er i dag den største gravhaugen i Norge. Det sies at gravhaugen tilhørte kong Herlaug, som angivelig skal ha nektet å underkaste seg Harald Hårfagre, og heller lot seg begrave levende sammen med sine treller.
En av de mest berømte historiene fra Leka er om Ørnerovet. I 1932 forsvant tre og et halvt år gamle Svanhild, og ble funnet igjen ved et ørnereir oppe på en fjellhylle i berget, i beste velgående.

Historien har både blitt bok og film. Det har likevel blitt hevdet at treåringen sannsynligvis selv har klatret opp på fjellhyllen. Denne historien kan man kjenne igjen på kommunevåpenet.
Du kan stille klokken etter Hurtigruten
Selv om øya ikke er stor, er det masse spennende opplevelse for bobil entusiaster og du kan regne med å ha øya til deg selv i slutten av august. God tur!
Aktuelt